מהי מחלת חניכיים?
מחלות פריודונטליות (מחלות חניכיים) הן מחלות זיהומיות הנגרמות על ידי חיידקים. כתוצאה מהמחלה נפגעות הרקמות אשר תומכות בשן. ללא טיפול עלולה המחלה לגרום לאובדן השיניים. המחלה נפוצה מאוד, ומגיעה עד לכ- 90% באוכלוסייה הבוגרת.
הגורמים למחלת חניכיים
הגורם העיקרי למחלות הפריודונטליות הוא רובד החיידקים ) פלאק), שכבה אשר נוצרת באופן מתמיד על גבי השיניים. רובד חיידקים שאינו מוסר, מסתייד (בעזרת יוני סידן מהרכב הרוק ןהאוכל ) והופך לאבנית. הצטברות הרובד יכולה לנבוע מחוסר הקפדה על היגיינה, צפיפות שיניים, או קושי אחר בניקיון יסודי של הרובד. קיימת נטייה גנטית לפתח מחלות חניכיים. בעלי הנטייה הנם בסיכון גבוה יותר לפתח מחלת חניכיים, אך חשוב לדעת שניתן למנוע את התפתחות המחלה, גם אם קיימת נטייה גנטית. הגורם המשפיע ביותר בהופעת מחלות החניכיים הוא היגיינת פה לקויה.
שלבים בהתפתחות המחלה
השלב הראשון והקל gingivitis
פלאק ואבן שן מצטברים על השיניים וגורמים לדלקת חניכיים כתוצאה מהחומצה והרעלים שהם מפרישים. סימניה: ריח לא נעים, דימום מהחניכיים בעת צחצוח או באופן ספונטני, מראה חניכיים אדומות ואפילו נפוחות. ברוב המקרים אינה כואבת. שלב זה הינו הפיך, כיוון שלא נגרם עדיין נזק למערכת האחיזה של השן, וניתן לריפוי על ידי ניקיון יסודי (הסרת אבן) ושמירה נכונה וסדירה על היגיינת הפה.
השלב השני-מחלת חניכיים כרונית: Periodontitis
אי טיפול ב- gingivitis יגרור אחריו נוכחות של חיידקים אלימים יותר בהרכב הפלאק, (תוצריהם משפיעים באופן אלים יותר על הרקמות) התנתקות של החניכיים ממקומן , יצירת “כיסים”, התנתקות הסיבים המחברים בין העצם לשן וספיגת העצם. Periodontitis מסווגת לפי רמות חומרה, כאמור ההרס של מערכת התאחיזה גורם לנסיגת החניכיים, חשיפת שורשי השיניים, ניידות שיניים, תזוזת שיניים – פתיחת מרווחים בין השיניים, עד מצב של אבדן שיניים.
למחלות החניכיים מספר סימנים
דימום מהחניכיים (בצחצוח, במגע, או באופן ספונטני), החניכיים אדומים נפוחים ורגישים למגע, נסיגת חניכיים, רגישות שיניים לטמפרטורה (נובעת מחשיפת שורשי השן). מראה שיניים “ארוכות”, ריח רע מהפה, כאב, תיתכן הפרשה מוגלתית מהחניכיים, יצירת מרווחים בין השיניים, ניידות שיניים. חשוב לדעת: מחלת החניכיים ניתנת לעצירה. ניתן לעצור התקדמות של מחלת החניכיים על ידי ניקיון ותחזוקה נכונים. במקרים הקלים ניתן להסתפק בניקוי עמוק, במקרים של מחלה מתקדמת, יש צורך בהתערבות כירורגית.
גורמי סיכון נוספים
מחקרים רבים הוכיחו כי גורמים נוספים מסייעים בהתפתחות מחלת החניכיים וביניהם
עישון – העישון אשר ידוע כגורם סיכון למחלות רבות, הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לחלות במחלת חניכיים. העישון גורם לירידה בהספקת הדם לחניכיים ולעצם התומכת בשיניים. בשל כך יורדת רמת חומרי ההגנה והנוגדנים שהחניכיים מפרישות כתגובה לנוכחות חיידקים, ומתפתחת דלקת חניכיים. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצאו שסיכויי ההצלחה של טיפולי חניכיים, ניתוחי חניכיים והשתלות דנטליות, נמוכים יותר אצל מעשנים. אחד הנזקים הנגרמים על ידי עישון הוא הסוואת המחלה, הניקוטין גורם לכיווץ כלי הדם, ולכן מעשנים לא סובלים מדימום בחניכיים אשר הנו הסימפטום העיקרי, ובעקבות כך אינם מודעים להתקדמות המחלה בפיהם. סוכרת – שנים רבות ידועה השפעתה הקשה של מחלת הסוכרת על החניכיים. ככל שהסוכרת אינה מאוזנת, כך עולה שכיחותה של מחלת החניכיים וחומרתה. אצל חולי סוכרת נמצאה דלקת חניכיים מתקדמת יותר לעומת אנשים בריאים. כיום מתרבות העדויות לכך שקשרי הגומלין בין מחלת הסוכרת למחלת החניכיים הם דו-סטריים, וכי טיפול יסודי במחלת החניכיים עשוי לעזור לאזן את מחלת הסוכרת. משערים שהחיידקים בחניכיים המודלקות חודרים לדם, מעלים את העמידות לאינסולין ובכך מעלים את רמת הסוכר בדם. תרופות – ישנן מספר תרופות המשפיעות על החניכיים באופן ישיר ובדרך כלל גורמות להגדלה (היפרפלזיה) של רקמת החניכיים. (תרופות מסוג חוסמי ביתא לטיפול במחלות לב, תרופות למניעת דחייה של איברים מושתלים ותרופות לטיפול באפילפסיה). על המטופלים בתרופות אלה יש להקפיד הקפדה יתירה על היגיינה אוראלית ולהיות תחת מעקב פריודונטלי. במקרים מסוימים מומלץ לבצע כריתה כירורגית של רקמות החניכיים העודפות מסיבות בריאותיות ואסתטיות. מצבי דחק (stress) – במצבי דחק הקשורים למחלות כלליות שונות, (יתר לחץ דם, סרטן, כיבים בקיבה וכו’), יורדת יכולת הגוף להתמודד עם זיהומים שונים וגם עם מחלת החניכיים. הריון – רקמת החניכיים מושפעת מאד משינויים הורמונלים כמו אלו המתרחשים בזמן הריון.ובתקופת הריון יש נטייה מוגברת להופעת דלקות חניכיים. כמו כן, מחקרים הוכיחו קשר ישיר בין מחלת חניכיים ללידות מוקדמות וילודים במשקל נמוך. לכן, מומלץ לנשים לפני או במהלך הריון לבצע בדיקה וטיפול בחניכיים. כמו כן יש להקפיד בתקופת הריון הקפדה יתרה על היגיינת הפה. קיים קשר בין מחלת חניכיים למחלות לב– חיידקים הגורמים למחלות חניכיים, ידועים כמשפיעים על הלב, ובעיקר על מסתמים מלאכותיים. במחקרים מן השנים האחרונות נמצא שאנשים עם מחלות חניכיים, מצויים בסיכון גבוה לפתח התקף לב.
טיפולים לחניכיים
ניקוי שיניים , סילוק אבן השן : ניקוי רגיל כולל סילוק אבן שן, ע”י סקיילר אולטרא סוני וכלים ידניים, פוליש לשיניים וסילוק כתמי ניקוטין/קפאין, סילוק חיידק שחור (black line steam) . הדרכה להיגיינת הפה:, הסבר מפורט והדגמה לצחצוח נכון, וכן התאמה אישית של אביזרי ניקיון אינטר דנטלים (בין שיניים) למטופל/ת. במקרים בהם יש צורך – ניקוי עמוק תחת הרדמה מקומית או הקצעת שורשים) בדר”כ בארבעה חלקים (כל רבע פה בנפרד). כולל סילוק אבן שן תת חניכית. צמצום כיסים ע”י ניקוי עמוק והנחת תרופות בשחרור מושהה בתוך כיסי החניכיים ניתוחי חניכיים לצמצום כיסים (חיתוך והפרדת החניכיים לצורך ניקוי עמוק באזורים שלא ניתן להגיע אליהם בדרך אחרת, ותפירה בסיום.) ניתוחים פריודונטלים רגנרטיבים לצורך חידוש והשראת יצירת עצם . (השתלות עצם וממברנה) תחזוקה ומעקב זהו החלק החשוב ביותר בטיפולי החניכיים, מעקב אחר התקדמות/עצירת המחלה, מבוצע במרפאה, תחזוקה אחת לתקופה של 3-6 חודשים במרפאה, ותחזוקה שוטפת בבית.
Comments