top of page

השתלות עצם והרמת סינוס

Our_clinic_13.jpg

הרמת סינוס בנתניה , השתלת עצם

במקרים בהם אין נפח מספק של עצם לצורך תמיכה בשתל, ניתן להוסיף ולעודד בניית עצם ע”י שימוש בתחליפי עצם מלאכותיים וממברנות.
פרוצדורות אלו דורשות זמן החלמה ארוך יותר, הן יקרות יותר ומסובכות יותר .
בין פרוצדורות אלה נכללות : הרמת סינוס פתוחה, הרמת סינוס סגורה, אוגמנטציה (עיבוי והגדלה) של הרכס הגרמי, וכולן מבוצעות במרפאה.

הרמת סינוס

לאדם בוגר ארבעה סינוסים בתוך כל צד של הגולגולת. הסינוסים הם חללים ריקים נרחבים המלאים באוויר , וממוקמים בתוך עצמות הפנים, משני צידי האף. יש המדמים אותם למערות גדולות בתוך העצם. תפקידם למעשה אינו ידוע בוודאות. מה שכן ברור הוא שהם מאפשרים לחמם את האוויר שאנו נושמים לפני כניסתו לריאות ובנוסף הם משמשים כתיבת תהודה בעת הדיבור בהוסיפם לקולות שלנו צליל עם הד. הסינוסים מתחברים לחלל האף דרך פתחים קטנים.
הסינוסים מתפתחים בהדרגה ומגיעים לגודלם הבוגר במהלך 20 השנה הראשונות לחיים.נפח הסינוסים המקסילרים של אדם בוגר הוא 25 עד 40 סמ”ק.
שורשי השיניים הטוחנות (האחוריות) בלסת העליונה מגיעים עד רצפת הסינוס המקסילרי, ולעתים אף נמצאים בתוך הסינוס עצמו. לאחר עקירת השיניים הטוחנות העצם שהייתה סביבן נספגת במהירות. תהליך הנסיגה מתחיל לאחר העקירה ומתגבר לאחר כחודש וממשיך לפחות לעוד תקופה. במקרים רבים כמות העצם הנותרת אינה מספיקה על מנת לאפשר עיגון יציב של שתלים דנטלים.חסר העצם יכול להיות באחד משני הממדים : חסר עצם אנכי, חסר עצם אופקי, או, בשניהם.
באם המתרפא צריך שיקום על גבי שתלים בלסת העליונה וקיים חסר בגובה העצם כלומר חסר עצם אנכי, אחת מחלופות הטיפול היא לבצע הרמת רצפת הסינוס המקסילרי, או, כפי שהיא מכונה : הרמת סינוס .
בהתאם לגובה העצם בלסת מבדילים בין שני סוגים של הרמת סינוס:
• הרמת סינוס פתוחה – כאשר גובה העצם בלסת העליונה נמוך מ- 5 מ”מ
• הרמת סינוס סגורה – כאשר גובה העצם הוא יותר מ- 7 מ”מ.

הרמת סינוס פתוחה

כאמור, הרמת סינוס פתוחה מתבצעת כשלב מכין להתקנת שתלים דנטלים. התהליך מתחיל בבצוע אלחוש מקומי (הרדמה מקומית). בעקבותיו מופשלת רקמת החניכיים בחלק האחורי של הלסת העליונה ונחשפת העצם. כעת מבצעים פתח דרך העצם לחלל הסינוס המקסילרי הנקרא “חלון” ומסיטים פנימה בעדינות את הקרום הדק של הרירית העוטף את הסינוס מבפנים. מרימים אותה לגובה של כ – 15 עד 20 מ”מ (גובה זה כולל בתוכו את גובה העצם הקיימת בלסת). כך נוצר נפח של כ – 2 עד 5 סמ”ק, הכל בהתאם לכמות וגובה העצם החסרה. את הנפח הזה ממלאים בעצם. קיימים סוגים רבים של תחליפי עצם אפשריים. סוג נפוץ בשימוש הוא עצם ממקור בקר המופקת מעגלים צעירים. מקור אדם ומלאכותית . כעת החלון מכוסה בקרום הנקרא ממברנה שמקורה סינתטי או מבעלי חיים, ונתפרים החניכיים חזרה למקומם. לאחר תקופת החלמה של 10 ימים מוסרים התפרים ומתבצע מעקב אחר האיחוי והריפוי. בתום תקופת המתנה של 4 עד 9 חודשים בהתאם למקרה, מותקנים השתלים.
בהתאם לגובה העצם הקיימת ניתן להחליט האם לבצע רק השתלת עצם והרמת סינוס, או, האם לבצע באותו מועד גם את התקנת השתלים. בדרך כלל, במקרים בהם הדבר אפשרי, במרפאתנו אנו מבצעים את הרמת הסינוס יחד עם התקנת השתלים באותו מועד. ישנם מקרים בהם אנו מבצעים את הרמת הסינוס והתקנת השתלים בעת עקירת השיניים, ובכך חוסכים למתרפא את הצורך בניתוחים נוספים.

הרמת סינוס סגורה

הרמת סינוס סגורה מבוצעת בעקרון כאשר קיימת עצם בגובה של יותר מ-7 מ”מ מתחת לרצפת הסינוס. לאחר אלחוש/הרדמה מקומית מופשלים החניכיים ונחשפת עצם הלסת. בעזרת מקדחים מתאימים קודחים העצם הלסת לכל עומקה עד קרוב לרצפת הסינוס. בשלב זה מרימים את הרירית העוטפת את הדופן הפנימית של הסינוס בעזרת נקישות על מכשיר הנקרא אוסטאוטום עוד כ- 3 עד 5 מ”מ. דרך הפתח שנוצר דוחפים וממלאים עצם אל תוך החלל שנוצר מעל רצפת הסינוס. העצם גם כאן עדיף שתהיה עצמונית. עצם ממקור בקר הוכיחה עצמה כמתאימה ויעילה. במרבית המקרים מותקנים השתלים בו זמנית עם הרמת הסינוס הסגורה. לעיתים אף משקמים את השתלים בו זמנית בעת התקנתם. פעולה זאת נקראת העמסה מיידית.
כעקרון, אנחנו מעדיפים לבצע הרמת סינוס פתוחה במרבית המקרים וזאת משני טעמים עיקריים:
הראשון – הרבה יותר נוח למתרפא.
השני שליטה של הרופא על מהלך הניתוח היות והוא רואה את הנעשה ואינו צריך רק “להרגיש”.

bottom of page